όχι ΛΙΓΟΤΕΡΗ αλλά, ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ δουλεία.

Οι εργαζόμενες γυναίκες Ζητούν Αύξηση του Μισθού.

ΟΧΙ 4 ήμερη εργασία.

ΟΥΤΕ #Me Too για σεξο- διαμαρτυρία.

Η αύξηση του μισθού επιτυγχάνεται με:

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

• ΑΥΞΗΣΗ του ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ μισθού.

• ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ και ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ με τις προσαυξήσεις.

• ΤΡΙΕΤΙΕΣ προϋπηρεσίας. 

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

κατοχύρωση - αμοιβή των εργασιακών ειδικοτήτων.

Δύο νέα εμπόδια για τις διεκδικήσεις αυτές είναι:

1.   ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για «λιγότερη δουλειά».

το οποίο:

- ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ την αναγκαιότητα για ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

- ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ την ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΜΟΙΒΗ.

- ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ από την διεκδίκηση για ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

Το «ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» προωθείται από :

τους εργοδότες ως 4 ήμερη εργασία.

Εφαρμόζεται πιλοτικά από κάποιες επιχειρήσεις φέτος το καλοκαίρι, αυθαίρετα χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη εργατική νομοθεσία. Προβάλλεται συχνά και ως παροχή, που θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες. Επιχειρείται, η απουσία κοινωνικού κράτους (π.χ. παιδικών σταθμών), να καλυφθεί με μια μέρα την εβδομάδα γυναικείας οικιακής εργασίας.

Ο κύριος στόχος όμως του 4ημέρου, είναι: Nα αποδείξει ότι ο χρόνος εργασίας μπορεί να συμπυκνωθεί περισσότερο. Να εντατικοποιηθεί. Ότι υπάρχει περιττός – ανενεργός χρόνος εργασίας που δεν πρέπει αμείβεται. Το επόμενο βήμα των επιχειρήσεων του 4 ημέρου, θα είναι καθήλωση, ως και η μείωση μισθών.

την κυβέρνηση ως ρεπό αντί για πληρωμένη υπερωρία (νόμος 4808/2021- νόμος Χατζηδάκη).

Είναι ο νόμος, που καθιέρωσε τη δυνατότητα 2ωρων ημερήσιας απλήρωτης υπερωρίας και καταβολή των 2 αυτών ωρών σε ρεπό, εντός του 6μηνου.

Ο νόμος, που επιχειρεί να καταργήσει την αμειβόμενη υπερωρία.

Πρακτικά με τον ν.4808/2021:

εργαζόμενος, που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό (713€), εάν εξαναγκασθεί από τον εργοδότη του, να μετατρέψει την πληρωμένη υπερωρία σε ρεπό, τότε

εργάζεται, 24 ώρες επιπλέον το μήνα και χάνει από τον μισθό του, 178ευρω

(μικτά) υπερωριακής αμοιβής.

(Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια, ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, απαιτείται η αίτηση του εργαζόμενου).

την αντιπολίτευση ως 7ωρο / 5ημερο / 35ωρο

Τον Ιούνιο του 2021 (όταν ψηφίζονταν ο νόμος 4808/2021), εμφανίσθηκε για πρώτη φορά, ως κεντρικό αίτημα σωματείων, το «λιγότερη δουλεία», «7 ωρη εργασία».

Το αίτημα αυτό αποπροσανατόλισε τους εργαζόμενους από την καθιερωμένη διεκδίκηση για αύξηση του κατώτατου μισθού άλλα και αχρήστεψε την επίκαιρη διεκδίκηση για πληρωμένες υπερωρίες.

Το «ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» θα σημάνει για τους εργαζόμενους /νες:

• Καθήλωση του κατώτατου μισθού στα 713€ μικτά.

και του μέσου μισθού (ακόμα και της εξειδικευμένης εργασίας) κάτω από 1.000€ μικτά. Όταν μειώνεται ο χρόνος εργασίας δεν γίνεται παράλληλα να επιτευχθεί και σημαντική αύξηση του μισθού.

Η αυτονόητη ως σήμερα προσαύξηση στην αμοιβή της έκτακτης - αναγκαίας υπερεργασίας να περάσει στο παρελθόν. Να θεωρηθεί αναχρονιστικό προνόμιο.

• Η «παροχή» επιπλέον ελεύθερου χρόνου (1ημέρα την εβδομάδα ή 1 ώρα κάθε ημέρα ή τυχαία ρεπό εντός εξαμήνου), με καθηλωμένους μισθούς, να αξιοποιείται από τους εργαζόμενους σε δεύτερη δουλειά.

Να εξαφανισθεί ο χρόνος της μη εντατικοποιημένης εργασίας. (π.χ. όταν απουσιάζει η προϊστάμενη, η υπάλληλος, δεν θα οργανώνει την εργασία της αλλά θα παίρνει ρεπό).

Ο χρόνος και το αντικείμενο εργασίας να προσδιορίζεται αυστηρά από τους κάθε λογής διευθυντές, συντονιστές, επιβλέποντες. Έτσι η παρέμβαση των εργαζομένων πάνω στην δουλειά τους αχρηστεύεται. Η εργασία, μετατρέπεται σε εκτέλεση εντολών μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.

• Τα ιδεολογήματα του περιθωρίου επιβραβεύονται. Η εργασία προβάλλεται ως καταναγκασμός. Όχι ως δικαίωμα και αναγκαιότητα για την κοινωνική πρόοδο.

Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι/νες και τα εκλεγμένα σωματεία τους, να μην έχουν κανένα δικαίωμα λόγου, για την οργάνωση της παραγωγής, για το αποτέλεσμα της εργασίας τους, στην ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα, στον τόπο μας, το «λιγότερη δουλειά» θα σημάνει:

ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ και ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ,

ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ.

2α.  Ο ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ μηχανισμός των ΗΠΑ, #ME TOO.

Ο αμερικάνικος μηχανισμός # Me Too:

Εμφανίστηκε στον τόπο μας (όπως και το κίνημα για «λιγότερη δουλειά»), τον Φεβρουάριο του 2021, όταν δηλαδή σχεδιάζονταν η ψήφιση νόμου για την κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής.

επιδίωξε:

• να αποτρέψει τη συζήτηση των εργαζομένων γυναικών από το επίκαιρο ζήτημα για αμειβόμενη υπερωρία.

Να την στρέψει στην ατομική σεξουαλική διαμαρτυρία.

Να κρύψει τη γυναίκα της δουλειάς.

Τα αιτήματα των γυναικών, που ζουν με το μισθό της οικογένειες όπως, κρατικοί δωρεάν παιδικοί σταθμοί, αύξηση του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης και του κατώτατου μισθού κ.α., να εκλείψουν.

Να δώσει τον πρώτο λόγο σε επιφανείς γυναίκες, από τον κόσμο του θεάματος και του πρωταθλητισμού.

Η εργατικότητα, ο βιοπορισμός, επομένως και οι αξίες, η στάση ζωής, οι μέθοδοι ανέλιξης αυτών των γυναικών, κερδίζουν μόνο την απέχθεια των γυναικών εργαζομένων.

Να ταπεινώσει το γυναικείο φύλλο.

Να κάνει τη γυναίκα, πρώτη είδηση στα Μ.Μ.Ε. αποκλειστικά για σεξουαλικές υποθέσεις. Να καθιερώσει ότι, ακόμα και στην εργασία, η γυναίκα συμμετέχει με κύρια τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και ως εξευτελισμένη.

Να εξευτελίσει τη γυναίκα μέσα στους εργασιακούς χώρους, παρουσιάζοντάς την ως σεξουαλικό θύμα, αντί για παραγωγό αγαθών.

Σκοπός να προωθήσει τα “νέου τύπου” εργατικά σωματεία, όπως αυτά σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ αλλά και υπάρχουν στις συστάσεις της Ε.Ε. προς τα κράτη – μέλη της.

• Αυτά τα “νέου τύπου” εργατικά σωματεία δεν θα στοχεύουν στην βελτίωση της αμοιβής και των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων αλλά θα είναι δέκτες ατομικών καταγγελιών για ποινικές υποθέσεις. Θα έχουν «πειθαρχικό τμήμα». Θα υποκαθιστούν την αστυνομία και τα δικαστήρια για υποθέσεις σεξουαλικής ανωμαλίας (παρενόχληση, βιασμοί κ.α.). Η γυναίκα σε αυτά τα σωματεία καλείται να γίνει, καταδότης.

Να ενισχύσει την πανάρχαια, την θεμελιακή καταπίεση. Την δαιμονοποίηση της γυναικείας γενετήσιας ορμής. Να συμβάλει στον σύγχρονο δυτικό ευνουχισμό του γυναικείου φύλου. Καθώς επέβαλε ως γυναικεία έκφραση την ενόχληση, την δυσαρέσκεια για το ανδρικό φύλο, κατάστειλε "ποινικοποίησε" την γυναικεία επιθυμία.

ΤΟ # Me Too ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΧΕ.

Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ «ΜΑΧΙΜΟ» ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

2β.  και ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

“ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ” ή ΑΛΛΙΩΣ “MY BODY, MY CHOICE”

• Δίπλα στο #Me Too, αναπτύσσονται και άλλα αστικά - ελευθεριακά κινήματα που παλεύουν για «αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος».

Κρύβονται πίσω από το δικαίωμα στην έκτρωση (το οποίο σήμερα, στον τόπο μας δεν αμφισβητείται), για να προωθήσουν την «ελεύθερη διάθεση» των γυναικών σε πορνεία. Για να καθιερώσουν τον εξευτελισμό, ως γυναικείο επάγγελμα.

Προπαγανδίζουν ως δικαίωμα - επιλογή των γυναικών του 21ου αιώνα, το να πουλάν το σώματος τους, για να ζήσουν!

Οι γυναίκες εργατοϋπάλληλοι ξέρουμε:

Τα #Με Τοο, αξιοποιούνται από τις ανερχόμενες διευθύντριες.

Η δική μας αξιοπρεπής διαβίωση εξασφαλίζεται με:

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1.000 €

ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

8 ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ + ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ

ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ